Tek Kişilik Dans Partisi, gündelik hayatta deneyimlenen sıkışmışlık hissinin temelinde hakiki olmama sorununun yattığı düşüncesinden yola çıkar ve dans etme eylemini özgürleştirici bir ifade alanı, kisinin aslına döndüğü bir süreç olarak ele alır. İçinde dans edilen fiziksel alan, kişisel bir hakikilik durumunun oluşturulması ve deneyimlenmesi yolunda kurgulanmıştır. Her bir katılımcı, performansıyla, alternatif bir kendilik aralığını ortaya koyar. Mekanda geçirilen zamanın tanımlı kısalığı ile deneyimin tadının katılımcının damağında kalması, böylece benzeri bir uygulamayı kendi hayatlarına taşımaları hedeflenir.
Selin Kocagöncü
Görsel Sanatlar ve Performans Sanatçısı
Selin Kocagöncü (d.1982, Toronto), çoğunlukla performans alanında çalışır ve hayat ile sanatta ‘etik’ konularına odaklanmaktadır. İşlerinin sergilendiği veya icra edildiği mekânlar arasında Siemens Sanat, White Box (New York), Akbank Sanat, The Usher Gallery (Lincoln, Birleşik Krallık), GalataPerform ve Contemporary İstanbul sanat fuarı; yer aldığı projeler arasında ise Real Presence 8 (Belgrad) ve Exchange Radical Moments! (Stockholm) bulunmaktadır. Kocagöncü, lisans eğitimini Wesleyan Üniversitesi’nde (CT, ABD, 2005), yüksek lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi’nde (2010) tamamlamıştır. Bugünlerde, performatif yapıtlarda belgenin rolünü incelediği doktora çalışmalarını Marmara Üniversitesi’nde sürdürmektedir. Sanat eğitiminde alternatifleri araştırdığı projesi SK Stüdyo’yu da yürüttüğü İstanbul’da çalışıp yaşamaktadır.
Sanatçının başlıca performansları arasında;
Performistanbul’un Simge Burhanoğlu küratörlüğünde gerçekleştirdiği İhtiyaç: Sen 672 saat Canlı Süreç’te Tek Kişilik Dans Partisi (İstanbul, 2018), Performistanbul ile Simge Burhanoğlu küratörlüğünde Gülümseme, Canlı Kamera Performansı, Youtube (İstanbul, 2017), White Winter Hymnal, Günlük Süt performans etkinliğinde (Coop, İstanbul, 2016), YHT İşi, (Pendik YHT İstasyonu, İstanbul, 2014-5), Mini-Söyleşiler, Contemporary İstanbul Sanat Fuarı, (Lütfü Kırdar Kongre Merkezi, İstanbul, 2013), Toplu Taşıma Sistemi (solo) (Pendik, İstanbul, 2012) bulunmaktadır.