top of page
Leman.png

Ne yaptın deseler bu son geçen yıllarda: dikenleriyle, güzelliğiyle bir güle baktım, bir güle tutunmaya, bir gülü yaşatmaya çalıştım.

DSD_9265.JPG

   Şu an odada biri var. Lütfen bekleyin...   

leman_layout_5.png
DSD_5209.jpg

Leman S. Darıcıoğlu
Performans Sanatçısı
Leman S. Darıcıoğlu (d.1985, İzmir), İstanbul’da yaşayan bir performans sanatçısı. Sanatçı enstalasyon, video, fotoğraf gibi diğer disiplinlerle de ilgilense de temel olarak performans sanatı alanında üretimini gerçekleştiriyor. Sanat üretim sürecine kendisi üzerinde performatif bir araştırma olarak yaklaşıyor ve işlerini kendi limitlerini ve kendiliğini dönüştürme aracı olarak kullanıyor. Bedeni ‘açılacak bir kaynak’, duygular, korkular ve sınırlar üzerine bir laboratuvar ve karşılaşmaların yoğunluk alanı olarak görüyor. An’ın ve temasın gücüne inanıyor. Bir sanatçı olarak kendisini tanımlaması gerektiğinde ‘queer sanatçı’ tanımını kullanan sanatçı, ‘queer’i sadece heteroseksüelliğin ve ikili cinsiyetin dışı olarak değil, normativitenin ötesinde bir alan olarak alıyor. Danışma kurulunda yer aldığı Queer Düş’ün adlı queer teori serisi 2012 yılından beri Sel Yayıncılık’ta yayınlanıyor. Çeşitli queer kitapların çevirmenliğini yapan sanatçının aynı zamanda Queer Temaşa (2016) adında editörlüğünü yaptığı bir derlemesi bulunuyor.


Sanatçının performansları arasında; Darağaç İnisyatifi’nin kürasyonunu üstlendiği Darağaç III sergisi kapsamında Bekleyiş II (solo) (Umur bey bölgesi, Izmir, 2018), “18th Asia Art Biennale Bangladesh” kapsamında Mahburur Rahman’ın kürasyonunu üstlendiği Canlı Yayın Performans Sanatı Pavyonunda Calculus of Mouth [Ağız Taşı, Ağız Hesabı] (solo) (Shilpakala Academy, Dhaka, Bangladesh, 2018), Burcu Yılmaz, Claire Zerhouni ve Fatih Gençkal’ın küratörlüğünde “Dünyada Bir Köşe Festivali” kapsamında Ceza (Bomontiada Alt, İstanbul, 2018), Emma Møller, Gritt Uldall-Jessen ve Jørgen
Callesen küratörlüğünde gerçekleştirilen, “International Performance Art Festival 2018” kapsamında Bekleyiş (solo) (Warehouse9, Copenhagen, 2018). Looking after a rose (solo), Performistanbul’un Simge Burhanoğlu küratörlüğünde gerçekleştirdiği İhtiyaç: Sen 672 saat Canlı Süreç kapsamında -672 saatlik- performans Bir güle bakmak (solo) (İstanbul, 2018), Pedro Gómez-Egaña ile Eşyaların Etki Alanı, “15. İstanbul Bienali” kapsamında (Galata Rum Okulu, İstanbul, 2017), Performistanbul ile Simge Burhanoğlu küratörlüğünde gerçekleştirilen Zehirlenmiş Prenses (solo) (ALAN İstanbul, İstanbul, 2017), Sevinç Altan Curtain [Perde] sergisi dâhilinde kalp tc (Çukurcuma, İstanbul,2016), Umulmadık topraklar “26. Uluslararası TÜYAP İstanbul Sanat Fuarı” kapsamında Kimler geldi kimler geçti (TÜYAP, İstanbul, 2016) bulunmaktadır.

bottom of page